Op reis in eigen tuin: Geef jouw tuin een Grieks tintje!

Stel je voor: de warme zon op je huid, het geluid van een kabbelende fontein op de achtergrond en het zicht op die geweldige olijfboom in je blauwe keramische pot... Klinkt als een perfecte vakantie in Griekenland, toch? Maar wat als wij je vertellen dat je deze Mediterrane droom gewoon in je eigen achtertuin kunt beleven? Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je jouw tuin transformeren tot een Grieks paradijsje. Laten we samen op reis gaan en ontdekken hoe je jouw tuin een Grieks tintje kunt geven! Καλό ταξίδι στην αυλή σας! Oftewel, een goede reis in je eigen tuin!

Blauwe hemel en witte muurtjes

Als je aan Griekenland denkt, denk je waarschijnlijk direct aan de iconische blauw-witte architectuur. Wie is er geen fan van de schitterende witte huisjes op Santorini met hun felblauwe deuren en ramen? Je kunt dit effect eenvoudig nabootsen.

  • Verf je schutting of muur wit en zet er een aantal blauwe bloeiers voor. Een geweldig effect! 
  • Kies voor witte tuinmeubels en voeg daar een stel blauwe sierkussens of een plaid aan toe.
  • Blauwe potten met witte beplanting zijn ook een geweldige combinatie.

De mogelijkheden om te mixen and matchen zijn oneindig. Je zult versteld staan hoe een beetje kleur meteen dat vakantiegevoel kan oproepen! 

Tip! Je hoeft echt niet een vakantie naar Mykonos te boeken om inspiratie op te doen. Dat kost immers heel wat 'Money, money, money'. Zet gewoon de film 'Mamma Mia!' op en kom direct in de stemming.

Op vakantie naar Griekenland in eigen tuin!

Het geheime wapen: planten!

Geen Griekse tuin zonder de juiste planten! Denk aan weelderige, groenblijvende struiken zoals laurier en oleander, die niet alleen prachtig zijn om naar te kijken, maar ook heerlijke geuren verspreiden. Vergeet ook de Agapanthus niet! De naam Agapanthus is afgeleid van het Griekse 'agape' dat letterlijk liefde betekent. Wie wil er nu geen tuin vol liefde? Cactussen, olijfbomen en de Bougainvillea zijn ook een absolute must-have voor die authentieke Griekse sfeer. Ze zijn perfect voor zowel grote tuinen als kleine patio's. Kruiden zijn ook een essentieel onderdeel van de Griekse tuin. Denk aan rozemarijn, tijm, oregano en lavendel. Deze niet alleen heerlijk ruikende kruiden voegen ook een bijzonder lekkere smaak toe aan je zomerse salades en gerechten. En het mooie is, ze trekken ook nog eens bijen en vlinders aan, waardoor je tuin een bruisende oase van leven wordt.

Mediterraan meubilair voor je Griekse tuin

Nu we de basis hebben gelegd met de kleuren en planten, is het tijd om na te denken over de inrichting. Welke tuinmeubels passen goed in de sfeer? Kies voor natuurlijke materialen zoals hout en steen, die niet alleen duurzaam zijn maar ook prachtig verouderen. Een stenen bankje of een marmeren tafelblad geeft meteen een luxe, authentieke uitstraling. Een kunststof of metalen loungeset is uiteraard ook een optie. Ons advies is om voor een witte variant te kiezen. Helemaal Grieks! En vergeet niet om wat gezellige kussens en dekens toe te voegen voor die koele zomeravonden. 

Tip! Wat is een Griekse tuin zonder het geluid van stromend water? Een kleine fontein of een vijvertje kan wonderen doen om de rustgevende sfeer van een Griekse tuin te creëren. Als je weinig ruimte hebt, kun je zelfs een waterornament overwegen. Het zachte geluid van kabbelend water brengt een serene en ontspannen sfeer naar je tuin, perfect om bij te ontspannen na een lange dag.

Op vakantie naar Griekenland in eigen tuin!

Grieks feestje in je eigen tuin

Wat is een Griekse tuin zonder een Grieks feestje? Nodig je vrienden en familie uit voor een avond vol heerlijk eten en drinken. Serveer traditionele Griekse gerechten zoals tzatziki, souvlaki, en natuurlijk een flinke portie moussaka. Vergeet niet om ook wat ouzo of een lekkere Griekse wijn in te slaan! Versier je tuin met sfeervolle lantaarns en kaarsen voor een romantische touch. En als je echt wilt uitpakken, kun je zelfs denken aan een klein dansvloertje voor een sirtaki onder de sterrenhemel. Het belangrijkste is om te genieten van het goede gezelschap, het heerlijke eten en de prachtige omgeving die je zelf hebt gecreëerd. Als er per ongeluk een wit bord sneuvelt, is dat uiteraard helemaal niet erg...

Een Griekse tuin binnen handbereik

Het mooie van een Griekse tuin is dat je het zo persoonlijk kunt maken als je zelf wilt. Voeg elementen toe die voor jou speciaal zijn en die jouw visie op Griekenland weergeven. Of het nu gaat om een vintage Griekse tuinposter, een paar bijzondere schelpen die je ooit hebt verzameld of een bijzondere plant die je doet denken aan een vakantie op Kreta – alles kan! Dus, waar wacht je nog op? Bezoek ons tuincentrum in Beneden Leeuwen voor groene inspiratie om die Griekse tuin te creëren. Of je nu begint met een paar potten en kruiden, of meteen all-in gaat met een complete make-over, we staan klaar om je te helpen bij elke stap. Maak van je tuin een plek waar je elke dag op vakantie kunt gaan, zonder ooit je eigen huis te verlaten. Veel tuinplezier!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...