Zomerse tips voor je moestuin

Zomerse tips voor je moestuin

De zomer is een drukke en vruchtbare tijd in de moestuin. Bij GroenRijk Beneden Leeuwen willen we je graag helpen om het meeste uit je zomerse moestuin te halen. Hier is een overzicht van wat je kunt doen, oogsten en zaaien vanaf juni, evenals tips om met de warmte om te gaan.

Juni: start van de zomer

  • Oogsten: Juni is de maand waarin je de vruchten van je werk kunt beginnen te plukken. Oogst groenten zoals spinazie, radijs, sla, erwten en jonge wortelen. Ook aardbeien en rabarber zijn nu op hun best.
  • Zaaien: Dit is de tijd om zomergroenten te zaaien zoals bonen, courgettes, komkommers, pompoenen en maïs. Je kunt ook nog late sla en andere bladgroenten zaaien.
  • Onderhoud: Houd de bodem bedekt met mulch om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dun wortelgewassen en bietjes uit voor betere groei. Controleer regelmatig op plagen zoals bladluizen en slakken.

Juli: volop groei

  • Oogsten: In juli kun je genieten van een overvloed aan groenten zoals tomaten, courgettes, aubergines, paprika's en kruiden zoals basilicum en tijm. Oogst ook vroege aardappelen en wortelen.
  • Zaaien: Zaai herfstgroenten zoals boerenkool, spruitjes, winterprei en knolselderij. Zaai ook snelle gewassen zoals radijsjes en sla om later in de zomer te oogsten.
  • Warmtebeheer: Geef je planten regelmatig water, bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond om verdamping te minimaliseren. Zorg ervoor dat planten zoals tomaten en courgettes voldoende steun krijgen om breken door de wind te voorkomen.

Augustus: oogstfeest

  • Oogsten: Augustus is een overvloedige maand met oogsten van tomaten, courgettes, paprika's, aubergines, komkommers en bonen. Ook fruit zoals frambozen, bramen en pruimen zijn nu rijp.
  • Zaaien: Zaai nog snelgroeiende bladgroenten zoals rucola, spinazie en sla voor een herfstoogst. Begin met het zaaien van winterharde gewassen zoals spinazie en veldsla voor de winter.
  • Onderhoud: Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om doorbloei te bevorderen. Houd de grond bedekt met mulch en blijf onkruid wieden. Controleer op tekenen van ziekten en behandel indien nodig.

Algemene zomertips

  • Water geven: Geef diep en minder vaak water om diepe wortelgroei te stimuleren. Gebruik druppelirrigatie of soaker hoses om water efficiënt te gebruiken.
  • Schaduw creëren: Bescherm gevoelige planten tegen de intense middagzon door schaduwdoeken of netten te gebruiken.
  • Voeding: Geef je planten regelmatig voeding met compost of een vloeibare meststof om ze gezond en productief te houden.
  • Plagen en ziekten: Houd een oogje in het zeil voor plagen en ziekten. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen en verwijder aangetaste delen van planten om verspreiding te voorkomen.

Bezoek GroenRijk Beneden Leeuwen voor meer tips!

Voor al je moestuinbenodigdheden en deskundig advies ben je altijd welkom bij GroenRijk Beneden Leeuwen. Of je nu op zoek bent naar zaden, gereedschap, meststoffen of biologische bestrijdingsmiddelen, wij hebben alles wat je nodig hebt om je moestuin te laten floreren. Kom langs en laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment en onze praktische tips voor een succesvolle zomerse moestuin!

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...