Top 3 nazomerbloeiers voor een kleurrijke overgang naar het najaar

Top 3 nazomerbloeiers voor een kleurrijke overgang naar het najaar

Ben je al afscheid aan het nemen van de zomer? Totaal niet nodig - en al helemaal niet als het op de tuin aankomt! Er zijn immers tal van planten die hun hoogtepunt nog moeten bereiken. Door een aantal van deze laatbloeiende planten in de border of bloempot te laten stralen, haal je het beste uit de gehele zomer. Ook zorgen deze planten voor een kleurrijke overgang naar het najaar. Maak kennis met onze top 3 laatbloeiers!

Waarom laatbloeiende tuinplanten planten?

Vaak kunnen tuinen er in de late zomermaanden een beetje leeg en suf uitzien. Wanneer de kleurexplosie van de late lente en vroege zomer zijn hoogtepunt heeft gehad, is de tuin vaak niet meer dan een uitgebloeide, dorre bende. Je verheugt je misschien al op het moment waarop je je groene vingers weer flink aan het werk kunt zetten met allerlei voorjaarsbloeiende bloembollen en najaarsplanten. De zomer is echter nog lang niet voorbij! Je hoeft dus ook zeker geen pauze van het tuinieren te nemen. Plant zomerbloeiers die tot aan (of zelfs tot diep in de) herfst een kleurrijke bloemenpracht beloven. We gaan in dit artikelen in op de volgende nazomerbloeiers:

  • Zonnehoed (Echinacea)
  • Zilverkaars (Actaea)
  • Zonnekruid (Helenium)

1. Zonnehoed (Echinacea)

De zonnehoed is een winterharde vaste plant met paars-roze, madeliefachtige bloemen die van juli tot aan oktober een opvallende verschijning zijn. De plant, ook wel bekend als Echinacea, staat graag met zijn koppie in het zonnetje, in een goed waterdoorlatende grond. De zonnehoed is niet alleen aantrekkelijk voor ons, maar ook vlinders en andere insecten zijn er dol op. Wist je dat je de blaadjes kunt eten? Verwerk ze bijvoorbeeld in een salade. 

2. Zilverkaars (Actaea)

Ook met de zilverkaars (Actaea) voeg je een bijzondere bloem toe aan je tuin. De vaste plant is met zijn witte pluim een graag geziene gast in de nazomer- en herfsttuin. In de bloeiperiode (september en oktober) verrast hij je met een beeldschone bloem met sterke geur. Die geur is dan weer aantrekkelijk voor allerlei bijen en vlinders. Zet de wintergroene bloeier op een plek in de halfschaduw voor de beste groei en bloei. Regelmatig water geven is een must om lang van de zilverkaars te kunnen genieten.

Tip! De Actaea kan wel 2 meter hoog worden. Het is dus slim om de plant een plekje aan de achterkant van je border te geven, zodat andere najaarsbloeiers zich niet te hoeven verstoppen.

Bekijk onze nazomerbloeiers

3. Zonnekruid (Helenium)

Voor levendige en warme kleuren moet je bij de Helenium zijn. Zonnekruid produceert immers jaar na jaar massa's madeliefachtige bloemen in rijke oranje, rode en gele tinten. Van augustus tot oktober kan je van deze zonaanbidder genieten. Ook Helenium trekt vlinders en andere bestuivende insecten aan. Vogels kunnen op hun beurt weer genieten van de zaadknoppen in de winter. Goed voor de biodiversiteit!

Nazomer planten kopen bij GroenRijk Beneden Leeuwen

Wil jij een tuin die ook in de tweede helft van de zomer uit zijn voegen barst van de kleur en fleur? Ga dan snel aan de slag met bovenstaande of allerlei andere laatbloeiers. De medewerkers van GroenRijk Beneden Leeuwen kunnen je vertellen welke andere planten binnenkort hun bloeiende hoogtepunt bereiken en jouw tuin in een nazomerparadijs kunnen veranderen. Leuk voor jou, maar ook voor onze fladderende tuinvrienden. Voor vragen of advies ben je welkom bij ons tuincentrum in Beneden Leeuwen. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Van zaadje tot salade: tips voor de moestuin!

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner met een paar potten op het balkon, een moestuin begint altijd met dat ene kleine zaadje. Wij geven je dé moestuintips, inclusief heerlijk recept.

Lees meer...