Bergthee: Groenrode kameleon

Bergthee: Groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze super-bodembedekker!  
 

Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine, witte, soms wat roze klokvormige bloemetjes. Vooral tijdens de herfst en een groot deel van de wintermaanden geeft bergthee je tuin of balkon volop kleur met in het oog springende oranjerode, roze of witte besjes tussen ovale frisgroene bladeren, die verkleuren naar dieprood. Tijdens de donkere dagen kun je bergthee zelfs binnen zetten voor een extra kleurige, winterse sfeer. 

 

Veelzijdige plant

Met bergthee kun je alle kanten op. Zet de breeduit boeiende plant in een pot, mand of lage schaal op je terras of balkon, of zelfs een aantal winterweken op een lichte plek in je huiskamer! Natuurlijk past zij ook prima in de volle grond. Bergthee valt extra op als je haar in een groepje bij elkaar zet, maar komt ook mooi uit tussen heide, hedera en hogere heesters als Skimmia, Viburnum en Pieris japonica. Zet Gaultheria procumbens in de zon of wat meer in de halfschaduw, bijvoorbeeld onder de bladverliezende heesters.

 

Zuur type

Als je met deze tips rekening houdt, blijf je jarenlang van bergthee genieten.

  • De heester houdt van humusrijke, lichtzure en wat vochtige en goed doorlatende grond. Voeg bij het planten in de volle grond een ruime hoeveelheid tuinturf toe, dan groeit zij extra goed.
  • Geef bergthee bij voorkeur regenwater en liever geen kalkrijk kraanwater. Daar houdt ze niet zo van.
  • Als je de plant een aantal weken binnen zet, geef haar dan vooral een lichte plaats en gelijk wat water, zodat de kluit licht vochtig is.
  • Snoeien is nauwelijks nodig. Lelijke takjes of uitlopers kun je na de winter in april wegknippen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...