Terug van nooit helemaal weggeweest

Terug van nooit helemaal weggeweest

De trend van deze herfst en winter is Traditional Sentiment met een moderne twist. Hierbij passen kamerplanten die je misschien associeert met de seventies, een klassieke stijl of juist met ‘helemaal nu’. Het leuke is: dat klopt allemaal!

  • Kaaps viooltje (Saintpaulia ionantha)

Boven de dikke, behaarde bladeren van deze klassieker groeien trosjes bloemen die op viooltjes lijken. Als je goed voor deze sterke kamerplant zorgt, kun je maandenlang genieten van haar bloemen. Geef haar een licht plekje, maar niet pal in de zon, en verwijder uitgebloeide trosjes.

  • Vetplant (Kalanchoë)

Deze survivalspecialist overleeft in het donker én als hij te weinig water krijgt. De bekendste variëteit is de Kalanchoë blossfeldiana. De bonte bloemetjes bloeien twee maanden achter elkaar op glanzende bladeren. De Kalanchoë thyrsiflora heeft grijze, vlezige bladeren in een rozet en krijgt rode randen op een zonnige plek.

  • Begonia (Begonia)

Sommige begonia’s schaf je aan voor de bloemen, andere juist voor hun bonte blad. Een populaire soort is de stippen- of forelbegonia (Begonia maculata) die beschilderd lijkt te zijn met witte stippen. Zet dit kunstwerkje op een warme, lichte plek, maar niet in de volle zon, en geef regelmatig een beetje water.

  • Vingerplant (Fatsia)

De bladeren van de Fatsia lijken op een hand met vingers, vandaar de naam vingerplant. De bekendste soort is Fatsia japonica. Hij kan zowel in halfschaduw als schaduw staan en doet het ook prima buiten. In de volle grond wordt hij maximaal 2,5 meter hoog. Binnenshuis blijft hij veel lager.

  • Tiengeboden- of gebedsplant (Maranta leuconeura)

De bladeren van deze plant hebben opvallende nerven en vlekken. Ze vouwen zichzelf wat omhoog en naar binnen als het avond wordt. Deze, soms meerkleurige, eyecatcher kan het op een donkere plek lang uithouden, maar verliest dan wel wat van de tekening op de bladeren.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...