Chrysanten brengen geluk!

Chrysanten brengen geluk!

Met haar vele kleurige bloemen is de Chrysant Garden Mums een prachtige toevoeging aan je tuin, balkon of woonkamer. De plant is sterk en blijft bloeien tot aan de eerste vorst! Vaak tot wel 8 weken lang. Geen wonder dat deze plant in veel Aziatische landen symbool staat voor geluk en gezondheid. Bij GroenRijk vind je nu veel verschillende soorten chrysanten. 

 

‘Gouden’ bloem 

De gele chrysant is in Japan het symbool van de keizerlijke familie én van geluk. Jaarlijks viert dit land ‘de Dag van de Chrysant’, een geluksfestival met bloemenshows en verschillende drankjes en lekkernijen waarin chrysanten zijn verwerkt. Het is makkelijk te begrijpen waarom deze plant geluk verbeeldt: de chrysant maakt alles mooier, is ijzersterk en laat saaie of lege plekken weer opleven.

 

Wat aan kleurenkeuze!

Vooral als het om kleur gaat heb je veel keuze tussen de verschillende chrysanten: rood, paars, oranje, roze, geel, wit, groen of tweekleurig; het kan niet op! Er bestaan bovendien rond de tweehonderd chrysantensoorten met verschillende bloemvormen: van pompon, tot pluizig of anemoonachtig. En natuurlijk kent iedereen de populaire bolchrysant met een paraplu van bloemen. 
Chrysanten combineren prachtig met andere herfstbloeiers zoals:

  • Herfstaster
  • Herfstanemoon
  • Zilverkaars
  • Verbena
  • Geranium Rosanne

 

Potplant en kamerplant

Voor Chrysanten in een pot geldt zowel binnen als buiten hetzelfde: je geniet er het langst van als de plant voldoende licht krijgt, maar niet te warm staat. Zorg dat de kluit niet uitdroogt en geef elke twee weken wat vloeibare voeding, zoals GroenRijk plantenvoeding universeel bio. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert, ziet dat er gelijk wat verzorgder uit. Dit helpt ook om nieuwe bloemen aan te maken, omdat de knoppen zo wat meer zonlicht krijgen.

 

Chrysanten in de tuin

Niet winterharde soorten kun je het beste op een beschutte plek en niet in de volle zon zetten, zodat de plant weinig last heeft van wind en regen. De winterharde soorten kunnen beter tegen de volle zon. Help deze met overwinteren door ze, na de bloei, tot op 15 cm terug te snoeien en tijdens de vorst af te dekken met bladeren en/of takken. Of plaats de planten tijdens de wintermaanden in een koele, vorstvrije plek, zoals de schuur. In mei kan de chrysant dan weer de tuin in en start je ‘tuingeluk’ opnieuw.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...