De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaierend boeketje op hoge, slanke stelen en bloeien ’s zomers van juli tot in september. Na de bloei zijn ook de zaaddozen nog erg decoratief. Oorspronkelijk komt de Afrikaanse lelie uit Zuid-Afrika. Ze is ook in het wild te vinden op de Canarische eilanden en Madeira.
 

'Amourette' en haar mooie zussen

Met de Agapanthus 'Amourette' zijn telers erin geslaagd om een sterke Afrikaanse lelie te kweken die lang doorbloeit. De 'Amourette' haalt een hoogte van 40 tot 50 cm en bloeit in juli, augustus en september. Deze bladverliezende plant houdt van de zon; geef haar daarom een warme plek in een pot, bak of in de border in waterdoorlatende, wat voedzame grond. De kwekers hebben ook nieuwe subvariaties ontwikkeld. Zo is de 'Amourette Superb' nog wat hoger, de bloemen hebben een intensere kleur en staan dichter op elkaar. De 'Amourette Big' heeft juist wat bredere bladeren. 

 

Alleen maar liefde

De naam Agapanthus betekent letterlijk liefdesbloem. Het is een samenvoeging van het Griekse woord agape (beheerste liefde) en athos (bloem). De toevoeging 'Amourette' betekent ook nog liefdesavontuur. Zo geef je ook haar volop liefde terug: 

  • Geef je Afrikaanse lelie in een pot of bak potgrond, gemengd met wat zand en leg onderin wat potscherven of hydrokorrels.
  • Geef organische mest voor terras- en kuipplanten rond maart/april en een tweede keer in juni/juli, voordat ze gaat bloeien. 
  • Tijdens de bloei heeft een Agapanthus minimaal een keer per week wat water nodig.
  • Bescherm je Afrikaanse lelie in de winter. Zet potten en bakken in een koele, droge ruimte.
  • De bladverliezende soorten, zoals de 'Amourette', kunnen ’s winters buiten blijven met bescherming van bijvoorbeeld vliesdoek, stro of bladeren.
  • Snoeien hoeft niet.
  • Je kunt de plant vermeerderen door om de drie tot vier jaar te scheuren. Doe dit in het voorjaar of kort na de bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...