Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: Explosie van kleur!

De struikmargriet mag dan een eenjarige plant zijn, ze bloeit wel maximaal. Vanaf april tot diep in de herfst heb je plezier van haar geel met witte bloemenzee. Je zult volgend jaar met liefde een nieuw exemplaar willen aanschaffen. Hoewel struikmargrieten dus niet winterhard zijn kun je natuurlijk altijd een poging wagen om ze over te houden. Hoe meer struiken hoe beter toch? Bewaar ze vorstvrij, bij minimaal vijf graden. Heb je succes, dan zijn ze in het voorjaar hard toe aan een schepje verse aarde. Niet vergeten als je bij GroenRijk bent.
 

Lang genieten

Het is vrij eenvoudig om struikmargrieten twee, soms wel drie seizoenen mooi te houden. GroenRijk potgrond is een prima voedingsbodem. Geef alleen water als de grond droog aanvoelt. Een laagje hydrokorrels onderin de pot kan overtollig water opslaan. En weer afgeven wanneer dat nodig is. Om de plant vol bloem en blad te houden moeten uitgebloeide bloemen en gele bladeren verwijderd worden. Af en toe wat vloeibare plantenvoeding zal de Struikmargriet zeker belonen met een nog rijkere bloei. Eens in de 14 dagen een beetje is al voldoende.

 

Zonnetje

Zet je struikmargriet dus gerust in de volle zon, dat is ze gewend. Iets minder zon is ook prima, als het maar een warme plek is. De wortels daarentegen houden juist van koelte. In de volle grond is die koelte al snel gewaarborgd. Hou je je struikmargriet graag in pot. Zoek dan een mooie sierpot uit als je toch bij GroenRijk bent. Dat extra ‘jasje’ ziet er niet alleen prachtig uit, maar beschermt de wortels meteen tegen teveel hitte.
 

Drie winstpakkers voor succes:

  1. Door hun ‘bolle hoed’ kan de regen de wortels niet altijd bereiken. Check de grond van de struikmargriet daarom bij de kern en begiet daar. 
  2. Margrieten komen uit zonnige oorden; zoek een zonnige standplaats.
  3. Voor lang-langer-langst plezier: uitgebloeide bloemen en verkleurde blaadjes verwijderen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...