Croton, ofwel Codiaeum – Een kunstwerk op tafel

Croton, ofwel Codiaeum – Een kunstwerk op tafel

Deze plant steelt gegarandeerd de show in jouw woonkamer, want de tekening op het blad is echt een wonder. Niet voor niets wordt de Croton of Codiaeum ook Wonderstruik genoemd. Daar kan echt geen kunstwerk tegenop.

Helder licht

De plant wil lichtvochtige grond en veel licht, minimaal 5 uur helder daglicht is ideaal. Zet hem alleen niet gelijk in de volle zon op het zuiden. Dat vindt bijna geen enkele plant leuk. De Croton kan je wel leren wennen aan licht. Stiekem steeds een stukje opschuiven richting je ramen is een slimme methode. In de winter moet je Croton sowieso pal voor het raam staan.

Crotons troef: de tekening op het blad

Licht is dus vloeibaar goud voor een Croton. Zowel voor zijn groei, maar ook voor zijn kleurenpallet. Koop je hem om zijn kleuren, dan is het ook goed om te weten dat een stofvrij blad meer licht opneemt. Dat licht zet hij om in schitterende kleuren. Rood, oranje, geel en zelfs paars, het zit allemaal in zijn DNA. Met regelmatig sproeien – een keer in de week op zijn minst – hou je hem in prima conditie.

Hoeveel water is genoeg?

De wortels van de plant moeten vochtig blijven. Als de verwarming aanstaat geef je twee keer per week water. Steek je vinger in de pot om de waterhoeveelheid te bepalen. Voelt het droog dan geef je een keertje extra water. Je kunt ook een simpel watermetertje aanschaffen bij GroenRijk, dan weet je precies wanneer het tijd is om te gieten.

‘Ticket to the tropics’ voor jouw Codiaeum

Met twee keer per jaar een warme douche doe je de Codiaeum een groot plezier. Dan denkt hij vast even terug aan zijn roots: ergens tussen India en Indonesië. Geef je hem zo’n tropische traktatie? Dek dan wel even de aarde af met huishoudfolie. Zo voorkom je Hollandse blubber. Wil je deze oosterse schoonheid in huis halen? Doe het dan deze maand, de Croton is nu extra voordelig! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Goudpalm zuivert de lucht!

De bladeren van de Dypsis lutescens, ook bekend onder de naam Goudpalm, hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Dypsis zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaak-producten kunnen toxische stoffen afgeven. De Dypsis klaart de lucht. 

 
Vederpalm

De Dypsis is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland M...

Lees meer...
kerst
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...