Vijveronderhoud in de zomer: tips voor een stralende vijver in augustus

Vijveronderhoud in de zomer: tips voor een stralende vijver in augustus

De zomer is in volle gang, en dat betekent dat je vijver op dit moment in zijn element is. De warme zonnestralen, de zoemende insecten, en de kleurrijke waterplanten maken je vijver tot een ware oase in je tuin. Maar om te zorgen dat je vijver gezond en mooi blijft gedurende deze warme maand augustus, is het belangrijk om enkele eenvoudige maar essentiële stappen voor vijveronderhoud te volgen. In deze blog laten we je zien hoe je jouw vijver stralend houdt!

1. Controleer de waterkwaliteit

Een van de eerste dingen die je moet doen voor goed vijveronderhoud in augustus is het controleren van de waterkwaliteit. Gebruik testkits om de pH-waarde, de hardheid van het water en de ammoniak- en nitraatniveaus te meten. Onze vijverspecialisten kunnen je helpen de juiste producten te vinden om de waterwaarden in balans te houden.

2. Verwijder afgestorven plantendelen

In de zomer groeien waterplanten vaak snel, maar soms kunnen delen van de planten afsterven. Het is belangrijk om deze afgestorven delen regelmatig te verwijderen, omdat ze de waterkwaliteit kunnen aantasten en algenbloei kunnen bevorderen. Voor deze klus zijn handige gereedschappen beschikbaar in onze winkel, zoals vijvertangen en schepnetten.

3. Voer je vissen met zorg

In de zomer hebben je vijvervissen meer voeding nodig vanwege de hogere temperaturen. Zorg ervoor dat je hoogwaardig visvoer gebruikt dat geschikt is voor de zomer. Overvoer je vissen echter niet, omdat overtollig voer de waterkwaliteit kan verslechteren. Onze vijverafdeling heeft een ruime keuze aan visvoer van gerenommeerde merken om aan de behoeften van je vissen te voldoen.

Bestel vijverbenodigdheden online

4. Controleer de Waterstand

Tijdens de zomermaanden kan de verdamping van water in je vijver aanzienlijk zijn. Controleer regelmatig de waterstand en vul indien nodig bij met vers water om ervoor te zorgen dat het waterpeil op het juiste niveau blijft. Zorg er wel voor dat je kraanwater conditioneringsmiddelen gebruikt om chloor en andere schadelijke stoffen te neutraliseren voordat je het aan de vijver toevoegt.

5. Bestrijd algen op een natuurlijke manier

Algen kunnen in de zomer een hardnekkig probleem zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke methoden om algen te bestrijden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Overweeg het plaatsen van drijvende waterplanten of het installeren van een UV-C filter om algen te verminderen. Onze winkel heeft een assortiment producten om je te helpen algen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

6. Zorg voor voldoende schaduw

De zomerzon kan de watertemperatuur snel doen stijgen, wat stressvol kan zijn voor je vissen en planten. Zorg voor voldoende schaduw boven de vijver, bijvoorbeeld door middel van drijvende waterlelies of parasols. Dit helpt om de temperatuur van het water op een comfortabel niveau te houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...